Tuz Kaynakları

Acıgöl Tuzu

Afyonkarahisar ile Denizli illeri sınarları içerisinde yer alan ve Dazkırı, Başmakçı, Çardak ilçelerini kapsayan 21.000 ha yüzölçümüne sahip ve denize yüksekliği 836 metre olan ACIGÖL, ülkemizin en temiz ve doğal sodyum potansiyeline sahip kapalı havzasıdır. Derinliği 150 cm ile 210 cm arasında değişen sığ bir göldür. Göl, dağlardan gelen yüzeysel akımlarla ve kaynak sularıyla beslenir.

Acıgöl, Tuz Gölü’nden sonra Türkiye’nin ikinci en tuzlu gölüdür. Ham Tuz, diğer bütün tuz türleri ve çeşitleri için ( yıkanmış tuz, değirmen tuzu, kurutulmuş gıda tuzu, rafine gıda tuzu , v.b ) temel çıkış noktasıdır

Üretim tesislerimizin de bulunduğu Afyonkarahisar-Dazkırı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Acıgöl’de Ham Tuz için kullanılan ön buharlaştırma havuzlarının büyüklüğü 1.3 milyon m2 toplam üretim sahası ise, 2.8 milyon m2’ye ulaşmıştır. Buna göre yıllık üretim kapasitesi 250.000 ton civarına yükselmiştir. Dazkırı’da bulunan Acıgöl İşletmelerinde 2006 yılında yatırımına başlanan 50.000 ton/yıl kapasiteli Rafine Tuz-Kurutulmuş Sanayi Tuzu Üretim Tesislerinden elde edilen mamul tuzlar Estuz A.Ş. işbirliği sayesinde yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda satılmaktadır.