Sektörel Tuzlar

Konserve Tuzu

Sıvı, hava ve mikroorganizmalara karşı geçirmezliği sağlanmış bir kapta paketlenen ve uzun süre saklanabilmesi için yüksek ısıyla işleme tabi tutulan gıda maddeleri genel de konserve olarak adlandırılırlar. Evlerde üretilebilmekle birlikte büyük çaplarda sanayi de de üretilmektedir.

Günümüzde çok sayıda sebze ve meyvenin konservesi yapılmaktadır. Taze olarak seçilen, ayıklanıp yıkandıktan sonra, meyvenin ve sebzenin türüne göre çiğ ya da pişmiş olarak kutu yada kavanozlarda paketlenirler. Sebze konservelerinin salamuraları hazırlanırken estuz ürünleri tercih edilmektedir. Ağızları kapatılan kaplar yeniden ısıyla işleme tabi tutulduktan sonra kullanıma hazır hale gelirler. Konservenin saklanma süresi içindeki kimyasal reaksiyonlara bağlıdır. Konserve çeşitlerinin dayanma süreleri içeriklerine göre farklılık göstermektedir. Konserve eğer bekleyecekse, soğuk ve nemsiz ortamlar tercih edilmelidir. Konserve açıldıktan sonra en geç iki gün içerisinde tüketilmelidir. Sık sık ısıtılmamalıdır. Kullanılacağı kadar alınmalı ve açılmalıdır. Şişe içinde ise kapağında, teneke kutudaysa alt ve üst kısmında şişkinlik olmamalıdır.